Τελευταίο Άρθρο

ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ...

Εικόνα
Του Ανδρέα Χριστοφόρου
ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ...
Εάν κάποιος αγαπά τον Χριστό και δεν αγαπά τις Εντολές του....
Εάν κάποιος αγαπά τον Χριστό και δεν ποθεί να τις φυλάει βαθειά στην καρδιά του...
Εάν κάποιος αγαπά τον Χριστό και δεν Μετανοεί με συντριβή καρδίας συγκρίνοντας τη Ζωή των Εντολών με τη ζωή του....
Εάν κάποιος αγαπά τον Χριστό ξυπνά και Τον ποθεί.
Ψάχνει πρώτα το Ευαγγέλιο και διαβάζοντας, νιώθει την Αγάπη Τους στους Λόγους Του!
Χωρίς την αίσθηση της Αγάπης Του από το Ευαγγέλιο Του, όλα είναι ψυχρά και παγωμένα!
Η Μετάνοια η εξομολόγηση, η Θεία Κοινωνία η Λειτουργική ζωή, όλη η Εκκλησία και όλη η Ζωή μας έχουν πρακτικά καθημερινή αρχή το Ευαγγέλιο!
Εάν κάποιος αγαπά τον Χριστό ανοίγει πρωί το Ευαγγέλιο....
Ανδρέας Χριστοφόρου Ζωγράφου 21/4/20 Τρίτη Διακαινησίμου ώρα 09:20

ΑΓΙΕ ΝΕΚΤΑΡΙΕ Δώρησε μας την Μετάνοια του Χριστού και της Εκκλησίας.


Του Ανδρέα Χριστοφόρου 

ΑΓΙΕ ΝΕΚΤΑΡΙΕ  Δώρησέ μας την Μετάνοια του Χριστού και της Εκκλησίας.

Δώρησε μας την Μετάνοια του Χριστού και της Εκκλησίας.

Τη 9η Νοεμβρίου μνήμην ποιούμεθα Νεκταρίου του Αγίου Πενταπόλεως Καίρου του θαυματουργού.
Ο ενάρετος, ο Χριστοπλασμένος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως Καίρου ο Λειτουργός στον Ι.Ν.Αγ.Νικολάου,  Καίρου , βρέθηκε ξαφνικά συκοφαντημένος, κατηγορούμενος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με ανείπωτες κατηγορίες από ανθρώπους φθονερούς, ορεγόμενους  τον Πατριαρχικό θρόνο.

Ξεφτυλισμένος και περιγελώμενος από όλους , έφτασε στην Αθήνα διωκόμενος , συνοδευόμενος από τις βαριές συκοφαντίες.

Κεραυνοβολημένος από  τον ασταμάτητο καταιγισμό των κατηγοριών, κρυμμένος σε ένα  φτωχικό  δωμάτιο της Αθήνας, προσπαθούσε να ισορροπήσει , να συνέλθει, να αντιληφθεί τον λόγο που ο αγαπημένος Χριστός επέτρεψε αυτόν τον πειρασμό.

Μέσα από τα καθημερινά δάκρυα και τα αναφιλητά της έμπονης προσευχής, δινόταν και αποκαλυπτόταν στον οδυρόμενο , αγιαζόμενο Νεκτάριο, ως απάντηση απο τον Τριαδικό Θεό, το μεγαλύτερο Χάρισμα, το Μυστήριο της Μετανοίας, που δωρήθηκε στο ανθρώπινο γένος τη Μεγάλη  Παρασκευή, απο την Σταυρική θυσία και Άκρα Ταπείνωση του Χριστού και άρχισε να βιώνεται απο τους Αποστόλους, Αγίους και την Εκκλησία μετά την Κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στην Πεντηκοστή.

Το Μυστήριο της Μετανοίας δωρίζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αποκαλύπτεται  σε όσους είναι πρόθυμοι να θυσιάζουν έως θανάτου, ο,τι «πολυτιμότερο» έχουν, τον εγωκεντρισμό τους.

«Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν ΑΠΑΡΝΗΣΑΣΘΩ ΕΑΥΤΟΝ και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».

Να προσεύχονται και να ζουν μυστικά, όπως ο Τελώνης αισθανόμενοι, ενώπιοι ενωπίω Θεού εξομολογούμενοι, την αμαρτωλή ζωή και τα πάθη τους.

Μυστήριο σημαίνει  παρουσία Πατρός, Υιού και Πνεύματος Αγίου, που ενεργοποιεί το Βάπτισμα και Χρίσμα του Ορθοδόξου Χριστιανού.

Οι Μετανοούντες Ορθόδοξοι Χριστιανοί μετέχουν στον Θρήνο της Σταυρώσεως και στην Χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, βιώνοντας την Χαρμολύπη της Παναγίας των Αγίων Αποστόλων και Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Έβλεπε ο αγιαζόμενος Νεκτάριος, όπως όλοι οι Άγιοι Απόστολοι, το βάθος της προσωπικής του αμαρτωλότητας, αισθανόμενος ο χειρότερος πάντων, αλλά και την άβυσσο της αμαρτωλότητας της Ανθρώπινης Φύσης να νικιέται με τη συντετριμμένη καρδία του,  από την Άφεση αμαρτιών και την Αιώνια  Ζωή που του χάριζε ο Χριστός.

Έβλεπε διαρκώς, μυστικά στην καρδία του, την αμαρτία και τα πάθη να νικούνται απο τις Εντολές του Θεού, το σκοτάδι να νικιέται απο το Φώς, την Κόλαση από τον Παράδεισο, το διάβολο  από  τον Χριστό.
Βίωνε με αυτή την προσευχή της Μετάνοιας, την Εντολή του Χριστού στο Πάτερ Ημών,
«Άφες ημίν  τα οφειλήματα ημών».

Αυτό δε μας διδάσκει όλους ο Χριστός στο Πάτερ ημών;

Αυτό δε μας ζητά στην παραβολή του Τελώνη και Φαρισαίου, δηλώνοντας με σαφήνεια, ότι όποιος δεν νιώθει Τελώνης είναι Φαρισαίος;

Την Μετάνοια δε δίδασκε ο Τίμιος Πρόδρομος;

Την Μετάνοια δεν ζήτησε να ζουν και να διδάσκουν οι Άγιοι Απόστολοι, οι Επίσκοποι, οι Ιερείς, οι Διάκονοι,  οι Μοναχοί και όλος  ο Λαός της Εκκλησίας; 

Την Μετάνοια δεν ζητά η Εκκλησία στη Θεία Λειτουργία ΝΑ ΑΣΚΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, όταν μας ζητά με τα χείλη του Ιερέως:
«Τον υπόλοιπον χρόνον της Ζωής ημών εν ειρήνη  και ΜΕΤΑΝΟΙΑ εκτελέσαι, του Κυρίου δεηθώμεν».

Αφού λάμβανε την Άφεση Αμαρτιών άφθονα απο την Μετάνοια , την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία, απο καρδίας συγχωρούσε τους εχθρούς και συκοφάντες του:
«Ως και ημείς  αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών».

Διότι κριτήριο της δικής μας Αφέσεως, που προσφέρεται από τον Χριστό και τα Μυστήρια της Εκκλησίας, είναι πρώτα η δική μας Μετάνοια και ύστερα η συγχώρεση των άλλων.

Δεν συγχωρούμαστε, εάν ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ δεν συγχωρούμε.

Με την Μετάνοια και την Συγχωρητικότητα, γεμάτος από την Αιώνιο Ζωή και  τη Δόξα του Θεού, δόξαζε τον Θεό μυστικά στην καρδία του, αλλά και με γραπτές προσευχές και ύμνους προς τον Τριαδικό Θεό και την Παναγία.

Άνοιξε με την βιοτή  και διδασκαλία του την πύλη της Βασιλείας των Ουρανών  στη Γή , γί αυτό δίκαια ονομάζεται ο Άγιος του 20ου Αιώνα.

Έμενε άφθορος μετά την κοίμηση του, διότι πέρασε, ενώ ζούσε, με την διαρκώς συντετριμμένη και δοξολογούσα  Καρδία του το Άγιο Πνεύμα στο πρόσωπο και σε όλη την ανθρώπινη φύση του.
Η διάλυση του άφθορου σώματός του έγινε μετά από πολλά χρόνια, ύστερα απο παράκληση του Αγίου στον Θεό.

Κάθε Χριστιανός και σύμπασα η Ορθόδοξη Εκκλησία υποκλίνεται και διδάσκεται από την ταπείνωση του Αγίου Νεκταρίου, που είναι  ο Καρπός της όλης ζωής του.

Άγιε Νεκτάριε,
δώρησε και σε μας την Μετάνοια, όπως την δώρησε σε σένα ο Χριστός!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς μπορώ να ευχαριστήσω τον Χριστό;

ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;